18 %
Nejfialkovější toskánské Sangiovese
Víno jasně rubínové barvy. Má intenzivní vůni připomínající fialky, višně, ostružiny a sladké koření. Na patře má výraznou ovocnou chuť se skvěle vybalancovanou kyselinkou a taniny. Má plnou komplexní dochuť. Suché.
Detailní popis
Morellino di Scansano je víno typické pro toskánský přímořský region Maremma, kde Morellino je lokální název pro odrůdu Sangiovese, která roste nachází na úpatí vesnice Scansano.
Víno se skládá z 95 % z odrůdy Sangiovese a 5 % Alicante.
Vinice je vysázená v letech 2003 - 2005 v nadmořské výšce 80 m.n.m. na vápenato–jílovitém podloží.
Hrozny kvasí patnáct dnů při kontrolované teplotě s následnou desetidenní macerací. Víno zraje v nerezových tancích po dobu deseti měsíců.
Doporučená teplota pro konzumaci je 16°C.
Ideální víno ke grilovaným nebo dušeným masům.
Toskánská odrůda Sangiovese má, díky různým klonům a různým místům původu, mnoho tváří. Nejznámější vína vyrobená z odrůdy Sangiovese pochází z oblasti Chianti. Další jsou z Montalcina (Brunello) a z Montepulciana (Vino Nobile) včetně jejich "mladších bratrů" zvaných Rosso di... dané město.
Nejmladším toskánským DOCG, které se vyrábí z odrůdy Sangiovese, je Morellino di Scansano. Pochází z přímořské toskánské oblasti zvané Maremma. Zatímco ostatní vína vyrobená na bázi Sangiovese mívají ve vůni animální tóny, v Morellinu převažují fialky. Díky vyzrálosti hroznů má i nejsametovější strukturu a je nejdřív k pití.
Vinařství Poggio al Lupo (v překladu Vlčí kopcec) patří do vinařské stáje Doktora Morettiho, který je vyhlášen svým puntičkářským přístupem ke všem svým produktům, takže v této lahvi očekávejte to nejpříkladnější Morellino, které kdy ochutnáte.