18 %
Naše nejoblíbenější aromatická odrůda
Plné, extraktivní, polosladké víno v dokonalé harmonii s kyselinkou. Voní po červených pomerančích, liči, hrušce s hřebíčkem a dalším sladkém koření. Polosladké.
Detailní popis
Odrůda Pálava se zrodila na úpatí Pálavských vrchů křížením Müllerky a Tramínu už před 36 lety!!! Je naší nejoblíbenější a nejvysazovanější aromatickou odrůdou. Většinou se vyvrbí do ovocných tónů mandarinek a papaji, někdy u ní však převáží tramínovská genetika s rafinovanou vůní liči a kořenitou chutí.
Tato Pálava 2014 pozdní sběr z boršického vinařství Zlomka a Vávry je zajímavým mixem obou jejích tváří. V její vůni jsme identifikovali ovocnou pálavovitou vůni červených pomerančů, sladkých mandarinek a kompotovaných hrušek, do kterých je zapíchaný hřebíček, což je zase odkaz tramínových genů. Chuť je elegantní, harmonická, s pěkně vyváženým zbytkovým cukrem a malinko výraznější, ale příjemnou kyselinkou. V ústech se pokocháte tóny červeného pomeranče, exotického liči a zralé mochyně okořeněné špetkou badyánu a skořice. Víno vám krásně zaplní celou pusu a budete ho cítit ještě dlouho po polknutí poslední kapky. Jeho chuťová struktura je široká a dochuť dlouhá.
Je to takový fajn kompromis mezi čuchacím a kousacím vínem. Rozhodně vás neunaví, protože není ani převoněné, ani nabušené - má jen 12 % alkoholu. Svěží kyselinka chuť doprovází až do jejího úplného odeznění.
Víno bude skvělým společníkem k zeleninovým pokrmům s rajčaty, cuketou a mrkví, k dýňové polévce s kokosovým mlékem a koriandrem a k celé řadě lehce pikantních asijských pokrmů. Dělá totiž skvělý chuťový kontrast k sojové omáčce či chilli majonéze.
VÍNO ZLOMEK a VÁVRA
je rodinné vinařství ze srdce Moravského Slovácka - z Boršic u Blatnice. Navazuje na dlouholetou tradici dvou vinařských rodin - Zlomků a Vávrů, které se do vinařské firmy spojily v roce 2008. Z ručně sklízených hroznů nejvyšší kvality vyrábí přívlastková vína s typickým odrůdovým charakterem. Důraz kladou na šetrný přístup k hroznům i k vinicím a při zpracování hroznů využívají tradiční postupy ve spojení s nejnovějšími technologiemi a poznatky. Svá vína každoročně úspěšně prezentují na prestižních výstavách doma i v zahraničí.