15 %
Ryzlink rýnský ze starých keřů. Nádherně koncentrované, komplexní a šťavnaté víno. Vůně s tóny meruňkové marmelády, chuť je čistá, minerální, velmi plná a dlouhá. Suché.
Hrozny pochází z nejstarších révových keřů, které rostou u tyčí, tzn. výnos je velmi malý a obhospodařovávání je velmi náročné.
Detailní popis
Marcus Schneider nechává pomleté hrozny šest hodin nakvášet se slupkami i pecičkami. Víno pak má intenzivnější vůni a plnější chuť. Víno má 6,2 gramů zbytkového cukru, který však vyvažuje svěží a křupavá kyselinka.
O Marcusovi Schneiderovi
Marcus Schneider je pan vinař z německého Pfalze. Je mimo jiných stvořitelem slavného Sauvignonu zvaného Kaitui, který si zamilovala i Michelle Obamová a který byl vybrán mezi 5 nejlepších Sauvignonů světa. Marcus svůj první ročník vín vyrobil v roce 1994. V roce 2003 ho časopis Der Feinschmecker vyhlásil Nováčkem roku a v roce 2006 ho v žebříčku Gault Millau vyzdvihli coby vinařský Objev roku. Marcus Schneider ve svých vínech vyzdvihuje terroir (hlavně skrze mineralitu), odrůdovou čistotu (německy vycizelovanou) a nestačí mu nic než dokonalost.
O ODRŮDĚ
Ryzlink je vskutku královská odrůda, která právem patří mezi nejoblíbenější odrůdy na světě. Dají se z něj vyrobit chutná, různorodá a dlouhověká vína. Nejprestižnější ryzlinkové oblasti se nachází v Německu a dalších německy hovořících regionech - v Alsasku a Rakousku. Rodným místem Ryzlinku, jak napovídá už jeho jméno, je německy hovořící oblast Rheingau. Voňavým, svěžím a ovocným Ryzlinkům s říznou kyselinkou se daří především na minerálním (břidlicovém) a písčito-jílovém podloží, jaké mu poskytuje hlavně proslavená a oblíbená oblast kolem klikatící se řeky Mosely. Zdejší Ryzlinky v sobě spojují výrazné aroma meruňkové pecky v kombinaci s úžasnou mineralitou. Více o klikatící se Mosele a jejím vinařském potenciálu se dozvíte v článku na našich Vínovinách.